FIZIKOTERÁPIA

A rehabilitációs programokban sikeresen alkalmazzuk a mozgásszervi elváltozások és fájdalmak kezelésére a modern fizikoterápia eszközeit.  E terápiás kezeléseket legtöbbször gyógytornával, ill. különféle relaxációs módszerekkel kombinálva alkalmazzuk, növelve ezzel hatékonyságukat.

A leggyakoribb fizikoterápiás kezelések fajtái:

  1. Mágnesterápia
  2. Ultrahang kezelés
  3. Lézeres kezelés
  4. TENS elektroterápia
  5. Diadynamic ingeráram kezelés
  6. Interferenciaáram kezelés
  7. Elektrostimuláció

MÁGNESTERÁPIA

Az alacsony frekvenciájú pulzáló mágnesterápia leblokkolja a fájdalom helyéről a gerincvelőn át egészen az agyközpontokig haladó fájdalomérzetet. Ennek következtében jelentős gyógyító hatás mutatkozik – enyhül a fájdalom és az idegi nyomás, jelentős gyulladásgátló és duzzadásgátló hatás jelentkezik. Alkalmazása a vázizomzat görcseinek feloldódásához és jobb mozgékonyságához vezet, javul a károsodott porckorongok anyagcseréje, enyhül a kopott ízületek fájdalma. A mágnesterápia serkenti a sejtek fokozott anyagcseréjét, valamint vér- és oxigénellátását.

A jobb mikrocirkuláció hozzájárul a mérgező anyagok szövetekből való gyorsabb eltávolításához. A csontokra és lágy szövetekre gyakorolt gyógyító és regeneráló hatása révén, műtétek és törések után felgyorsítja a gyógyulást. A mágnesterápia sík vagy üreges henger formájú applikátorok segítségével történik, melyekbe vagy csak az adott végtag, vagy az egész törzs van elhelyezve.

ULTRAHANG KEZELÉS

A készülék által kibocsátott magas frekvenciás, 20 kHz feletti, nagy intenzitású hanghullámok a testben mechanikai és hőenergiává alakulnak, ez egyfajta mikro-masszázst jelent az érintett szövetek számára, és egyúttal fel is melegíti azokat. A kezelés során a folyamatos vagy szakaszos jelkibocsátásra beállított készülék fejét közvetlenül a bőrfelülethez érintik és ott egy speciális energiaátvivő gél segítségével fejti ki hatását.

A behatás mélysége 8 cm-ig terjed. Stimulálja a kémiai folyamatokat, javítja a vérkeringést és a szövetek tápanyagellátását, valamint fájdalom- és görcsoldó hatással bír. Leggyakrabban nyakigerinc- és derékfájdalmak, gerincsérv, isiász, befagyott váll szindróma, teniszkönyök, carpalis alagút szindróma és visszér betegségek kezelésére használják.

LÉZERTERÁPIA

A 3. B osztályba tartozó alacsony energiájú lézer készülékek 532 -től 1064 nm hullámhosszú koncentrált fénysugarat bocsátanak a kezelendő testfelületre, mely serkenti a gyógyulási folyamatokat. A gyógyító lézer nem invazív , azaz külsőleges kezelési mód és teljesen fájdalommentes.

Három alapvető jótékony hatása van az emberi szervezetre:

  1. biostimulációs hatás
  2. fájdalomcsillapító hatás
  3. gyulladás-csökkentő hatás

További jótékony hatásai közé tartozik a vérellátás javítása, a duzzanatok csökkenése és az izületek és lágyrészek regenerálódása a kezelt testtájon.

A lézeres kezelést a károsodott testfelületen speciális szondával alkalmazzák, mely diódás generátorra van rákapcsolva. Mivel a fény közvetlenül a szembe jutva látáskárosodást okozhat, kötelező a védőszemüveg használata.

TENS ELEKTROTERÁPIA

A TENS szó az angol Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation szó rövidítése, ami magyarul bőrön keresztül történő elektromos idegi stimulációt jelent. A TENS módszer elve, hogy a testben jelentkező fájdalmakat és fájdalom impulzusokat az idegrendszer elektromos stimulálásával meg lehet szüntetni. Az elektromos áramot rövid, intenzív szakaszokban, hullámokban vagy folyamatosan alkalmazzák. Elektródákat helyeznek a problémás testtájra, és az áram a bőrön áthatolva eléri az ideget. Különösen hatékony olyan betegségek esetén, ahol a nyakizomban fellépő fájdalmat kell csillapítani, mint például gerincbetegségek esetén, valamint a fejfájás és baleseti sérülést követő fájdalmak csökkentésére.

DIADYNAMIC INGERÁRAM KEZELÉS

A többféle elektromos áram (galván és impulzus) a frekvenciától, intenzitástól és más jellemzőktől függően gátló vagy stimuláló hatást fejt ki a kezelt testrészen. Általában húzódás, zúzódás, ízületi és porckorong-kopás esetén alkalmazzák.

INTERFERENCIAÁRAM KEZELÉS

Középfrekvenciájú elektromos áram és vákuum kombinációja, mely egyfajta mikromasszázst jelent a kezelt területen. A frekvenciától függően az izmok ingerlése révén javítható az izmok edzettségi állapota, vagy fájdalomcsillapítás céljából csökkenthető a tónus. A váltakozó erősségű vákuum javítja a vérkeringést, mérsékli a duzzanatot.

A kezelés előnye, hogy csökkenti a fájdalmat, és a mikromasszázs az érintett terület anyagcseréjének és oxigénellátásának fokozásával elősegíti a gyógyulást.

ELEKTROSTIMULÁCIÓ

Az elektrostimuláció az elektroterápia egy olyan területét képviseli, amelyen egy pontosan kialakított impulzus gyógyító hatását alkalmazzák. A stimulátor készülék által létrehozott elektromos impulzus, melynek hullámformája lehet derékszögű, ferde, vagy egyéb alakú, a bőrre ragasztott elektródákon keresztül izomösszehúzódást vált ki. Az elektrostimulációt a meggyengült végtagizmok megerősítésére és a mozgás tartomány javítására alkalmazzák a bénulás különböző formáinál.