TERMOTERÁPIA ÉS FOTOTERÁPIA

A termoterápia a fizikoterápiás módszerek közé tartozik, amelyek során hőenergiát juttatnak a szervezetbe, megelőzés, kezelés és rehabilitáció céljából.

A fototerápia pedig a fényenergia terápiás hatásait használja ki. A fény látható és nem látható tartományú sugarával történik a különböző testrészek kezelése.

TERMOTERÁPIA

PARAFFIN ÉS TŐZEGPAKOLÁS

Helyileg, pakolás formájában alkalmazzák egy vagy szükség esetén akár több alkalommal, míg a megszilárduló paraffin, vagy a tőzeg felszabadítja és továbbítja a hőt.

A helyileg alkalmazott hő ellazítja az izmokat, oldja a görcsöket, javítja a vérkeringést, vagy felkészíti a testet masszázsra vagy aktív testmozgásra.

SOLUX LÁMPA

A testszövet mélyebb rétegeinek áthevítése céljából az infravörös sugárzást kibocsátó solux fényforrásra vörös szűrőket helyezünk.

Az akut folyamatokban rövidebb ideig, alacsony intenzitással, a krónikus folyamatokban hosszabb ideig, nagyobb intenzitással és minden nap alkalmazzuk a kezelést.

FOTOTERÁPIA

BIOLÁMPA

Serkentő, gyógyhatású fényforrás, amely halogénlámpával előállított polarizált fényt használ. A fény a felületen, valamint 2,5 cm mélyen a szövetekben is serkenti a sejtek aktivitását, ösztönzi anyagcseréjüket és a regenerálódási folyamatokat, lassítja a kóros és degeneratív kórfolyamatokat, gyorsítja a műtéti sebek, felfekvések gyógyulását és enyhíti a gerinc melletti izmok fájdalmas görcsét.

LÉZERTERÁPIA

A 3.B osztályba tartozó alacsony energiájú lézer készülékek 532 -től 1064 nm hullámhosszú koncentrált fénysugarat bocsátanak a kezelendő testfelületre, mely serkenti a gyógyulási folyamatokat. A gyógyító lézer nem invazív, azaz külsőleges kezelési mód és teljesen fájdalommentes.

Három alapvető jótékony hatása van az emberi szervezetre:

  1. biostimulációs hatás
  2. fájdalomcsillapító hatás
  3. gyulladás-csökkentő hatás

További jótékony hatásai közé tartozik a vérellátás javítása, a duzzanatok csökkenése és az ízületek és lágyrészek regenerálódása a kezelt testtájon. A lézeres kezelést a károsodott testfelületen speciális szondával alkalmazzák, mely diódás generátorra van rákapcsolva.

Mivel a fény közvetlenül a szembe jutva látáskárosodást okozhat, kötelező a védőszemüveg használata.