MANUÁLIS ÉS RELAXÁCIÓS TECHNIKÁK

A rehabilitációs gyakorlatban rendkívül hatékony néhány rehabilitációs és relaxációs módszer, melyeket képzett gyógytornász, vagy masszőr végez. Mozgásszervi- és gerincproblémák esetén ezeknél a technikáknál a terapeuta kezeinek az emberi testen végzett munkája dominál. Ezek a kézi technikák fellazítják a megmerevedett bőr alatti szöveteket, a megrövidült szalagokat, a fájdalmas izomgörcsöket és az ízületi blokkolásokat. Az egyes manuális technikákat gyakran kombinálják és nagyon fontos a páciens együttműködése és a visszajelzései is.

LÁGYRÉSZ KEZELÉSEK ÉS MOBILIZÁCIÓK

A lágyrész kezeléseket gyógytornász végzi, aki speciális technikákat alkalmaz, melyek a masszázsnál használatos módszerekre hasonlító elemeket tartalmaznak. A lágyrész technikákkal az ujjak nyomóhatásának eredményeként fellazulnak a megmerevedett lágy struktúrák és a fájó, megrövidült, bőr alatti szövetek – az úgynevezett startpontok (trigger points). A hőhatás szintén segíti a szövetek fellágyítását és nagyobb alkalmazkodóképességét. A lágyrész technikák alkalmazhatóak a fej, a nyak, a nagyobb és kisebb ízületek fájdalmai esetén. Sikeresen működnek a friss műtét, vagy sérülés utáni hegek fellazításánál az öltések kiszedés utáni időszakban. A lágyrész technikák része a poszt-izommetrikus relaxáció, amely a lágy struktúrák fellazításával megszünteti a fájdalmat, növeli a mozgások terjedelmét és csökkenti az izomfeszültséget.

KLASSZIKUS MASSZÁZS

A klasszikus masszázs az összes masszázs alapja, aktiválja az általános vér- és nyirokkeringést, ami javítja a test oxigénellátását és a bőr alsó rétegeibe lerakódott salakanyagok eltávolítását. Emellett javítja a bőr, a bőr alatti szövetek és az izmok vérkeringését, segíti a merev és fájós izmok ellazítását, és hozzájárul a káros anyagok jobb kiürüléséhez.

A klasszikus masszázst egészségügyi végzettséggel rendelkező masszőr végzi, akinek a tevékenysége számos rehabilitációs program része. A masszázs a test felületén, meghatározott fogásokkal, kezelési céllal alkalmazott mechanikus és bioelektromos inger. A technika több alapfogást tartalmaz, mint a simítás, dörzsölés, gyúrás, valamint az ütögetés és a rezegtetés. A masszázs elősegíti a felületi vénák, nyirokrendszerek kiürülését, az izzadságmirigyek kiválasztását, a bőr feszültségének normalizálását, javítja a masszírozott terület véráramlását, duzzanat vagy rándulások felszívódását, relaxálja az izmokat, javítja az izomtónust, a szövetek tápanyagellátását és enyhíti a fájdalmat.

MŰSZERES ÉS VIBRÁCIÓS MASSZÁZS

A vibrációs masszázs a klasszikus masszázs egyik formája, amely az alacsony frekvenciájú rezgések mechanikus energiáját használja fel egy műszeres kezelés során.

A vibrációs mechanikus masszázs vagy a nagyobb területek teljes kezelésére szolgál, például a gerinc és a végtagok elektromos vibrációs matraccal történő kezelésére, vagy a fájdalmas izomgörcsök helyi kezelésére cserélhető masszázsfejekkel ellátott vibrációs pisztolyt használva.

KÖPÖLYÖZÉS

A száraz köpölyözés alaposan méregteleníti az egész szervezetet. A köpölyözés belülről felmelegített üvegharangocskák segítségével történik, melyeket a test különböző pontjaira helyezünk el. A kihűlés következtében vákuum jön létre a köpölyben, ami szívó hatásával vérbőséget okoz az adott területen, ennek hatására ellazulnak az izmok, és javul a terület vérellátása.

A köpölyözés tisztítja a szervezetet, csillapítja a fájdalmat, oldja a görcsöket, serkenti a belső szervek és az immunrendszer működését, regenerál és fokozza a szervezet teljesítőképességét. Alkalmas a reuma, a vérszegénység kezelésére, enyhíti a hátfájást, helyreállítja az idegrendszer működését és hatásos a narancsbőr ellen is.